ALJOŠA SMOLNIKAR
TRAIL

 

Aljoša Smolnikar, 1977
»Ne treniram, ampak tečem«, je moj moto že 7 let, odkar sem se začel rekreativno ukvarjati s tekom. Najprej je bil tek način za izgubo odvečnih kilogramov, potem pa je postal del vsakdanjega življenja. Pravijo, da prvega ne pozabiš nikoli in tako se je zgodilo tudi pri meni, saj me je prvi uradni polmaraton v Ljubljani, leta 2007, za vselej spremenil. Od takrat naprej si ne predstavljam življenja brez vse te pozitivne energije, ki ti jo tek lahko da. Začel sem s teki po cesti različnih razdalj, vse od 10 km, polmaratonov do maratona.

Kako si presedlal s ceste na trail?
Ker smo v življenju vedno postavljeni pred nove izzive, sem se tudi sam hotel preizkusiti v trail« tekih in posledično tudi tekih, kjer so razdalje in pretečeni kilometri daljši od maratona (kategorija ultratrail).
Prva takšna preizkušnja je bila tekma 100 milj Istre leta 2013 na Hrvaškem, ki sem jo uspešno zaključil na 4. mestu, kar mi je dalo potrditev, da je to to!
Naslednje leto, leta 2014, sem se uspešno udeležil tekem, kot so Transgrancanaria na Kanarskih otokih, Cortina trail v Italiji, Učka in Risnjak trail na Hrvaškem ter kar nekaj tekov v Sloveniji.
V letu 2015 lahko izpostavim kar nekaj udeleženih in pretečenih tekem in sicer domačo Vipavo trail, ki sem jo končal na 3. mestu, SLO 50 v Postojni, kjer sem zmagal, Pohorje trail, tudi zmagal in pa 100 milj Istre na Hrvaškem, kjer sem ciljno črto prečkal peti.

Vrhunci preteklega leta?
Leto 2016 mi bo ostalo v najlepšem spominu, saj se mi je uresničila želja, da vsaj enkrat nastopim na »tekmi vseh tekem« UTMB v Franciji.
Pred tekmo UTMB sem skozi celo leto nabiral potrebne kvalifikacijske točke in izkušnje na tekmah kot so: MIUT Madeira, TransDHavet Italija, Ultra Pušeljc GM4O in Soča trail Bovec v Sloveniji. Vse te tekme so mi zelo pomagale, da sem potem uspešno zaključil »sestrsko« tekmo UTMB, pod imenom C.C.C., na skupnem 27. mestu, na kar sem zelo ponosen.

Tvoji načrti za 2017?
Plan za 2017 še ni povsem definiran. Moja želja za to leto je, da se udeležim tekme v Italiji, The North Face Lavaredo Ultra trail v mesecu juniju. Za priprave na to tekmo se bom še prej mogoče udeležil tekem, kot sta 100 milj Istre na Hrvaškem in 100 UTVV v Vipavi.

Dosežki
2016
UTMB - C.C.C., Francija – 27. mesto
TransD Havet, Italija – 4. mesto
Ultra pušeljc GM4O, Slovenija – 3. mesto
Soča trail Bovec, Slovenija – 1. mesto

2015
100 milj Istre, Hrvaška – 5. mesto
SLO 50 Postojna, Slovenija – 1. mesto
Vipava trail 50, Slovenija – 3. mesto
Pohorje trail 21, Slovenija – 1. mesto

2014
TranGranCanaria, Kanarski otoki – 9. mesto
Cortina trail, Italija – 5. mesto
Učka trail, Hrvaška – 1. mesto
Risnjak trail, Hrvaška – 3. mesto

2013
Berlin maraton, Nemčija - PB 2:39:00