MOJCA KOLIGAR
TRAIL

 

Mojca Koligar, 1982
Dolenjka, ki se je po študiju na Fakulteti za organizacijske vede ustalila na Gorenjskem.

Po duši ljubiteljica gora in gibanja v naravi, raziskovanja in odkrivanja nedotaknjenih kotičkov, organizacije športno-rekreativnih projektov ter zagovornica prevzemanja osebne odgovornosti za zdravje in srečo v življenju.

Z gorskim in s trail tekom sem se začela intenzivneje ukvarjati v letu 2017. Udeležbo na tekaških prireditvah sem izbirala glede na trenutni navdih in počutje, brez ciljnega in sistematičnega treninga. Kot največji uspeh v letu 2017 bi izpostavila osvojitev naziva naj gorska tekačica, uvrstitev v reprezentanco za EP v gorskem teku na Veliki Planini ter za SP v gorskem maratonu v Premani.

Dosežki v letu 2017 (absolutno ženska kategorija):
- Novoletni knap trail (37 km) - 1. mesto
- Rudarski polmaraton (21 km)– 1. mesto
- Ultra trail Vipava (51 km)– 3. mesto
- KBK - trail "Kopačnica Blegoš Kopačnica (20 km)– 1. mesto
- Juriš na Dovško babo (5,9 km)– 1. mesto
- Gorski tek na Ratitovec (7,3 km)– 1. mesto
- Milanja trail (31 km)– 1. mesto
- GM40 (42 km) – 4. mesto
- EP v gorskem teku na Veliki Planini – 46. mesto
- 11. Gorski tek na Bevkov vrh (6 km)– 1. mesto
- Trail delle Orchidee (22 km)– 1. mesto
- SP v gorskem maratonu v Premani – 19. mesto
- Lussari Trail (21 km)– 1. mesto
- Vzpon na Široko (4,7 km)– 1. mesto
- DP Vzpon na Krvavec (8 km)– 2. mesto
- Maraton Pohorje (44 km) – 1. mesto
- Gorski tek Ivana Anderleta na Črno prst (4 km)– 2. mesto
- Učka trail (31 km) – 1. mesto
- DP gor dol Češnjice – 2. mesto
- 8-ur Valvasorja - 1. mesto
- Rašica trail – 1. mesto

Cilji za sezono 2018:
V sezoni 2018 bi želela napredovati tako v gorskem teku kot gorskem maratonu, kar zahteva, da se treninga lotim bolj načrtovano, sistematično in ciljno, pa tudi, da uravnovesim osvajanje vrhov za dušo z nekaj intenzivnejšimi treningi na teden. Na splošno pa bi še naprej rada uživala in uspešno nastopala na atraktivnih trailih v Sloveniji in tujini ter se čim bolje pripravila za svetovno prvenstvo v gorskem maratonu, ki bo 24. junija v Karpaczu na Poljskem. V načrtu pa je tudi nekaj osebnih projektov, kot so prečenje Karavank, osvojitev Tržiške planinske in Koroške planinske poti.

Kaj mi pomeni tek?
Na eni strani svobodo gibanja v naravi, odkrivanja novih poti in raziskovanja nedotaknjenih kotičkov, na drugi pa sprostitev in odmik od vsakdanjih težav. Pogosto med tekom najdem rešitve pri obstoječih težavah, problemi izgubijo težo in rodijo se nove ideje.

Pretežno tečem po hribih in v gorah, ker sem tam našla svoj prostor pod soncem, varnost in občutek pripadnosti. Navdihujejo me s svojo mogočnostjo, brezmejnostjo in mirnostjo. Gre za posebno ljubezen in zadovoljstvo, ki jo nudijo. Višje in dalj, ko greš, močnejši so ti občutki. Neke vrste droge in omame, ki jo ponuja sama narava.

Česa me je tek naučil?
Tek me je naučil discipline, vztrajnosti, organiziranosti, zaupanja vase in spoštovanja. Približal mi je vrednote, ki mi na dnevni ravni pomagajo, da se lažje soočam s poslovnimi in osebnimi izzivi.

Zakaj HOKA ONE ONE?
V preteklosti sem imela zaradi velikega števila kilometrov in višinskih metrov na letni ravni kar nekaj težav s preobremenjenostjo kolen. Ko sem začela teči v Hokinem Challengerju, so se te težave umirile. Trenutno poleg Challengerja za gorski tek uporabljam še model Speedgoat. Modela me prepričata z večjim volumnom in mehkobo, ki omogoča naravno gibanje stopala, hkrati pa zagotavlja poživljajoč in stabilen korak. V prihodnosti pa si seveda želim preizkusiti še ostale Hokine modele.